e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας

e-Journal of Science & Technology, (e-JST)

 

Η Κασέτα Μικροζύμωσης: ένα παράδειγμα εφαρμογής της στην συνεχή παραγωγή ξυδιού από μέλι

 Ηλίας Θ. Νεραντζής

ΤΕΙ Αθηνών, Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών

Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας & Βιομηχανικών Ζυμώσεων,

Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω, 12210 Αθήνα, Ελλάδα, enerat@teiath.gr  

 Περίληψη

Η περιγραφή και η συμπεριφορά της Κασέτας Μικροζύμωσης γίνεται με στόχο την παραγωγή ξυδιού από μέλι. Το σύστημα αποτελείται από δύο κασέτες συνδεδεμένες σε σειρά με τρόπο ώστε η πρώτη κασέτα να παράγει αιθανόλη από τα σάκχαρα του μελιού. Στην δεύτερη κατά σειρά κασέτα  εισέρχεται το αλκοολούχο υλικό και μετατρέπεται σε ξύδι. Στην πρώτη κασέτα επιτελείται αλκοολική ζύμωση  με ζυμομύκητες ενώ στην δεύτερη οξική ζύμωση με βακτήρια του οξικού οξέος,  

Η συμπεριφορά του συστήματος των Κασετών Μικροζύμωσης δεν παρουσίασε λειτουργικά προβλήματα και η απόδοση του ήταν ικανοποιητική. Το τελικό αποτέλεσμα του παραγομένου ξυδιού από μέλι δοκιμάστηκε οργανοληπτικά.

 

Λέξεις κλειδιά: Κασέτα Μικροζύμωσης, μικροεγκλωβισμός ζυμομυκήτων, ζυμομύκητες, μελόκρασο, ξύδι, ζυμώσεις

 [return]