e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας

e-Journal of Science & Technology, (e-JST)

 

Ολοκληρωμένη Οινοποίηση- Αξιοποίηση των υποπροϊόντων οινοποιητικών μονάδων για την  παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ηλίας Νεραντζής και Παναγιώτης Ταταρίδης

Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ΤΕΙ Αθήνας

Αγ.Σπυρίδωνα, Αιγάλεω 12210

Περίληψη

 Η Παραγωγή σταφυλιών καθώς και η οινοποιητική διεργασία συνοδεύονται από ένα μεγάλο αριθμό υποπροϊόντων όπως είναι οι κληματίδες, τα στέμφυλα, οι βόστρυχες, τα γήγαρτα, το ίζημα των ζυμομυκήτων (οινολάσπες), η τρυγία, το διοξείδιο του άνθρακα, και το νερό καθαρισμού των δεξαμενών. Προς το παρόν ένα μικρό μέρος αυτών τυγχάνει αξιοποίησης από τα περισσότερα οινοποιεία. Αυτή η εργασία παρουσιάζει ένα αριθμό από τεχνολογίες που στοχεύουν στην αξιοποίηση αυτών των υποπροϊόντων.


 Λέξεις κλειδιά: Intergrated enology, winery wastes, by-products, grape stalks, vine prunings, grape pomace, grape seed, yeast lees.

[return]