e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας

e-Journal of Science & Technology, (e-JST)

 

Winemaking process engineering: Οn line fermentation monitoring - sensors and equipment

 E.T. Nerantzis, P. Tataridis, I.A. Sianoudis, X. Ziani, E. Tegou

 Laboratory of Biotechnology & Industrial Fermentations, Department of Oenology and Beverage Technology, Technological Educational Institution of Athens, Ag. Spyridona Street, 12210 Aegaleo, Greece

 Περίληψη

 Η παραγωγή οίνου ελέγχεται με την καταγραφή και ανάλυση μερικών κρίσιμων παραμέτρων. Αυτές οι παράμετροι είναι η συγκέντρωση των ολικών σακχάρων, η συγκέντρωση της αιθανόλης, και η παραγωγή του CO2. Η παραγωγή  CO2, εξαρτάται γραμμικά με την ταχύτητα ανάπτυξης των ζυμομυκήτων. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράμετροι οι οποίες ενώ είναι βασικές για την ποιότητα του παραγόμενου οίνου δεν μετρώνται σε καθημερινή βάση. Συμπερασματικά, μια μέθοδος που να μετράει τις παραπάνω αναφερθείσες παραμέτρους on-line είναι  χρήσιμη για πολλούς λόγους.  Χρειάζεται λιγότερη επέμβαση από ανθρώπινη παρακολούθηση, είναι περισσότερο ακριβής και επίσης βοηθά στην οργάνωση της διαδικασίας. Το παρόν σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία μέτρησης της  πίεσης  σε συνδυασμό με την μέτρηση του  CO2,  on-line.  Οι μετρήσεις λαμβάνονται ταυτόχρονα και αποθηκεύονται στην περιφερειακή  μνήμη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η συσχέτιση  των μετρήσεων που λαμβάνονται online συγκρίνονται με αυτές που γίνονται με το χέρι.

Το σύστημα έχει δοκιμαστεί για την παραγωγή αιθανόλης και για την παραγωγή λευκού οίνου.

 Λέξεις κλειδιά: Online alcoholic fermentation, process engineering, sensors, pressure transmitters, mass flowmeters

 [return]